Broadway a Bonczasztalon

Ma este tényleg megbukunk?

azaz egy vígjáték levele a New York Post-nak

2017. március 11. - Boncz Ádám

the-play-that-goes-wrong-jan-2017.jpg

Nemrég a New York Post jól értesült tollnoka közzé tett egy cikket arról, hogy milyen nagyon küszködnek a prózai előadások a jegybevétel terén. Ez eddig rendben is lenne, hiszen ez sajnos valóban így van és ez a nagyon szomorú jelenség csak egyre rosszabbodó tendenciát mutat a prózáknál. Ám barátunk azt is tudni vélte, hogy egy-egy épp most bemutatásra kerülő előadás számszerűen milyen rosszul áll a jegypénztáraknál és a pontos (egyébként pedig bizalmas) összegeket papírra is vetette. Ez kicsit olyan, mint amikor az épp a buliba érkező haverod áll az ajtó előtt, becsenget, de te még mielőtt beengednéd, bejelented a társaságnak, hogy "Sanyi az. Jó srác, csak kicsit büdös." Nem elegáns. De hát ez történt, így nyomtatásba került az is, hogy a "The Play That Goes Wrong" című vígjáték, ami egyébként Magyarországon "Ma este megbukunk" címmel fut a Centrál színházban  (igen, hozzánk előbb ért, mint a Broadway-re. Hiába, Budapest világváros...), szóval ez a habkönnyű komédia mindössze 180 ezer dollárnyi jegyet adott el elővételben. Sőt az újságíró még azt is megjegyezte, hogy a szomszédban az Üvegfigurákat játszó Oscar-díjas Sally Field bezzeg telt házak előtt játszik majdnem minden este.

A "The Play That Goes Wrong" egyébként a világon mindenhol kasszasiker, de mivel nincs benne sztár, a szájhagyomány a legjobb marketing, így érthető, hogy a bemutató előtt nem akkora az érdeklődés, mint amikor már fut az előadás. Ám a produkció készítői nem vették fel a kesztyűt, illetve igen, és a vígjáték hangulatához híven, megtanították az újságírót abba dudálni. Levelet küldtek neki, íme:

"Köszönjük a különlegesen pontos tájékoztatást. Amíg el nem olvastuk a ma reggeli írását, addig például halvány gőzünk sem volt arról, hogy egyáltalán elkezdtük árusítani a jegyeket. Ezért aztán rögtön fel is hívtuk a Lyceum színházat, hogy megkérdezzük, mégis hány jegyet adtunk el eddig? Ezek után viszont  úgy találtuk, hogy az Ön írásában közölt információ sajnos téves.
Mi nem 180 ezer dollár értékben adtunk el elővételben jegyeket. Mi mindössze 18 ezer dollár értékben adtunk el elővételben jegyeket. Igaz ami igaz, hogy a jegyvásárlók többnyire a muterék, de ha valaki a faterékat is meg tudja győzni arról, hogy vegyenek jegyeket, akkor jövő hétre biztos megduplázzuk a jegybevételt.
De mi mégsem pánikolunk. Szerencsétlenségünkről ugyanis olvasott az újságban Sally Field is és kapcsolatba lépett velünk. Felajánlotta, hogy aludhatunk a kihúzhatós kanapéján, hogy így legalább a szálláson tudjunk spórolni egy kis pénzt. Ő szeret minket. Ő tényleg szeret minket."

És mit szólt ehhez az New York Post újságírója? Röhögött egy nagyot és lehozta a levelet az újságban, egy-két humoros, dicsérő sorral egyetemben. És ezzel talán a legnagyobb ingyen hírverést keltette az előadásnak. Na, ez már elegáns. És valószínűleg jövő héten még faterék is vesznek rá jegyet.

A bejegyzés trackback címe:

https://adamboncz.blog.hu/api/trackback/id/tr4512329201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása