Broadway a Bonczasztalon

6 tipp, hogyan juthatsz New York-ban olcsó színházjegyhez

2017. február 25. - Boncz Ádám

tktsstairscut1.jpgA Szabadság- szobor, a Central Park és valamilyen színházi előadás. Ezek minden New York-ba érkező turista bakancslistáján szerepelnek. A szédítő és néha nyomasztó felhőkarcolók fotózása után mindenki meg akar nézni "valamibródvéjt". Nem csoda, hiszen sokan ezt a város tartják a színházi élet központjának. Aztán rövidesen mindenki szembesül a szomorú ténnyel, hogy itt bizony horror árakon adják a színházjegyeket. Még a New York-iak pénztárcájához mérten is. Egy-egy Broadway előadásért akár 150-200 dollárt is elkérnek, de van olyan sláger produkció, amelyre akár 300 dollár is lehet a legdrágább jegy. No, és fut most egy musical, a Hamilton, amire a legmagasabb jegyár jelenleg 600 dollár. Igen, egy repülőjegy ára. De pánikra mégsincs ok, hiszen mindig vannak (esetünkben nem is olyan) kiskapuk, úgyhogy, ha turistaként épp itt jársz, vagy már évek óta itt élsz, de eddig elriasztottak a borsos jegyárak, nyugodtan üss fel egy Time Out magazint, amiben minden színházi előadás listázva van, és próbáld meg az alábbi "alternatív gyógymódok" egyikét:

1. Rush tickets - vegyél jegyet aznap reggel!

Talán ez az egyik legkézenfekvőbb megoldás arra, hogy olcsóbb jegyet kapjál. Minden színház meglepően kicsi aulájában van egy jegyablak, ami minden reggel körülbelül tíz órakor kinyit és kedvezményes áron kezdi el árusítani az aznapra el nem kelt jegyek egy részét. Ezeket általában érkezési sorrendben adják oda (tehát sokszor nyitás előtt már ott kell lenned) és legtöbbször nem vehetsz többet fejenként két jegynél. Azt is tudni kell, hogy ezek sokszor messze nem a legjobb helyek a nézőtéren, viszont jelentősen olcsóbbak, mint a teljes árú jegy. Egy-két rafkó, amit még érdemes tudni: a nagyobb non-profit színházak (ilyen többek között a Roundabout Theatre, a Lincoln Center Theatre és a Manhattan Theatre Club) általában adnak valamilyen kedvezményt a fiatalabb generáció számára, így ha 30 év alatti vagy, érdemes erre rákérdezni a jegypénztárban. A színházak többségében van aznapi diák jegy, úgynevezett student rush ticket is, így ha diák vagy, ezt csak ajánlani tudom. Én magam így néztem végig anno a legtöbb Broadway előadást jó helyről, szemérmetlenül kevés pénzért. A tapasztalat eddig az, hogy általában nem szokta zavarni a pénztárost, ha nem amerikai, hanem mondjuk európai diákigazolvánnyal vesz valaki jegyet. Ezen kívül jó pár színháznak vannak még Standby jegyei is, azaz van remény arra, hogy közvetlenül az előadás előtt szerezz egy, valaki más által lemondott jegyet a pénztárnál.

boxoffice.JPG
2. Állójegyek

Ha egy előadás telt házas, sok esetben adnak el rá állójegyeket, azaz stading room ticket-eket is. Ezekkel általában a zsöllye hátsó részében állhatod végig az előadást, ami elsőre talán kicsit merésznek hangzik, de meglepő módon nagyon sokan élnek ezzel a lehetőséggel. Egyrészt mert nem kell hozzá nagyobb állóképesség, mint mondjuk egy rock koncerthez, ahol az ember néha sok-sok órán keresztül ácsorog, másrészt mert végigálltál egy olyan előadást, amire mások még be sem jutottak. Tehát nagyon játszik a nem kicsit kérkedő "Nem jutottál be? Pedig jó, én már láttam!" faktor is.

rushticketscut3.jpg

             Jegyre várva a Richard Rogers színház előtt

3. Lottó

Igen, lottó, méghozzá jegy-lottó. Nagyon népszerű lett az elmúlt években. Persze már-már marketing eszközként is használják, hiszen ha egy előadásnak szüksége van jegy-lottóra az azt jelenti, hogy telt házakkal megy, és egy-egy jegy többet ér, mint egy nyertes Kenó. A legnépszerűbb előadások lottójára aznap fel lehet iratkozni (mostmár többnyire online) és ha nagyon szerencsés a versenyző, kihúzzák a nevét és egypár dollár fejében megnézheti az aznapi előadást. Ebben a 'sportágban' fogalommá vált a Hamilton-lottó, hiszen a Broadway évtizedek óta legsikeresebb és legdrágább előadására egyrészt egy évre előre nem lehet jegyet kapni, másrészt az előadás egy időben önálló heppeninget csinált a lottóhúzásból. Sajnos mára már akkora lett az érdeklődés a mindössze $10 dolláros jegyekért, hogy csak online lehet Hamilton-lottózni, de több mint egy évig bizony hóban, fagyban és kánikulában minden áldott nap több száz (néha akár ezer) rajongó verődött össze a színház előtt azt remélve, hogy aznap nyer. Kijött egy "játékvezető" megafonnal, fűtötte a tömeget, majd kijött egy-két szereplő vagy egy aktuális sztár és énekelt vagy rappelt gyorsan valamit. Őrjöngés, sorsolás, még több őrjöngés. Nagyon jó volt látni a rockkoncert- szerű, őszinte rajongást egy színházi előadásért. Tehát a lottó inkább élmény volt, mint praktikum. Álljon itt egy rövid videó a Hamilton-lottó őrület emlékére:


Persze minden produkció jegyértékesítési szabálya más és más. Az éppen aktuális Rush jegyekről, állóhelyekről, lottókról és ezek szabályairól itt olvashatsz:  Broadway és Off-Broadway jegyek.

4. TKTS jegyiroda

A Times Square északi oldalán magasodik egy nagy, vörös lépcsősor, aminek tövében az éppen New York-ba érkező turisták kitörő örömmel fotózkodnak a Szabadság-szobor jelmez alatt izzadó dél-amerikai bevándorlókkal (ez a vizuális metafora egyébként nagyon sok mindent elmond most az országról). Szóval a nagy, vörös lépcsősor hátoldalán van az úgynevezett TKTS jegyiroda vagy TKTS booth. A legsikeresebb előadások kivételével itt lehet nagy, akár 50-60 százalékos kedvezménnyel jegyet venni az aznapi Broadway és nagyobb Off-Broadway előadásokra. Az előadások listája két nagy hirdetőn van kivetítve, de persze van már TKTS website, sőt applikáció is, így ott is meg lehet nézni, mi van éppen féláron. De miután már mindannyian láttuk, hogy az amerikaiak egymást tudják taposni egy-egy Fekete Péntek-i leértékelésen, így azt is lehet sejteni, hogy a TKTS jegyiroda előtt is óriási a sor. De itt jön a képbe Ádám blogja: kevésbé köztudott, hogy van még három másik TKTS iroda is, az egyik dél-Manhattanben, a South Street Seaport-nál, a második egy új pavilon a Lincoln Center-nél, a harmadik pedig Brooklynban, a MetroTech Center-nél. Itt valamivel rövidebb a sor és nemcsak az aznapi, de a másnapi matiné előadásokra is lehet jegyet kapni. Ha a musicalek nem, hanem csak a prózák érdekelnek, a Times Square-i pavilonnak van külön "csak próza" ablaka is, ott (sajnos) általában kevesebben állnak. Tehát a kedvezmény nagy, viszont a sor is az, és készülj fel, hogy kültérről lévén szó, néha esőben vagy épp gatyarohasztó hőségben kell majd a jegyedre várnod.

img_5218.JPG
5. Online akciók

Lehet persze, hogy ennél kényelmesebb vagy. Semmi gond, ha úgy érzed, nincs ínyedre a sorban állás, biztosra akarsz menni, akkor már jó előre, otthonod kényelméből is vehetsz kedvezményes jegyet. Vannak erre nagyon jó website-ok és applikációk. A TodayTix applikációt letöltheted a mobilodra és akár már egy héttel az előadás előtt tudsz lőni félárú last-minute jegyeket. Ha pár dollárért feliratkozol tagként az NYTix website-jára, ott akár még ennél is előbb megveheted a jegyedet, sőt még tagnak sem kell lenni ahhoz, hogy itt megnézd, épp mennyiért adják a teljes árú jegyeket. És vannak persze kedvezmény-kódokat hirdető oldalak is, ilyen például a BroadwayBox vagy a TheaterMania oldala. Ezek mindegyikét érdemes átböngészni, hiszen gyakran csinálhat itt jó vásárt az ember.


ticketsonsalecut.jpg
6. Off Broadway and Off-Off Broadway

Végül, de korántsem legutolsó sorban: menj az Off-Broadway-ra, sőt az Off-Off Broadway-ra! Megéri. Sokszor New York legizgalmasabb színházai itt vannak, kisebb, korántsem csillogó, viszont annál érdekesebb helyeken. Itt születnek a legjobb és legkreatívabb mozgásszínházi, kísérleti, multimédiás és összművészeti előadások, de ugyanúgy helyet kapnak hagyományosabb prózák és musicalek is, sőt, számos Broadway előadás ezekből a kisebb színházakból indul a nagyobb színpadok felé. Mindezt egy Broadway jegy árának töredékéből megnézheted. Én őszintén csak ajánlom ezt a kalandot, így a teljesség igénye nélkül álljon itt egy pár Off-Broadway és Off-Off Broadway színház, ahova érdemes ellátogatni:

Off-Broadway színházak:

Public Theater - Az egyik legnevesebb és legnívósabb Off-Broadway színház, megszámlálhatatlanul sok legendás előadás indult innen útnak. A Public a nemzetközi Under the Radar fesztivál otthona is.

Signature Theatre - Általában kortárs írók darabjai köré szerveződő évadokkal a Signature az egyik legelismertebb színházkomplexum Manhattanben.

Brooklyn Academy of Music - Ez a csodás Brooklyn-i épületkompexum ad otthont a legnevesebb külföldi vendégjátékoknak. Rendszeres vendég itt Robert Wilson, James Thierree, Peter Brook és még számos más művészóriás.

Cherry Lane - A város legrégebbi Off-Broadway színháza a West Village-ben található. Már az utcája is végtelenül hangulatos. Maga a színház is otthonos, Edward Albee egyik kedvelt helye volt és a benne játszott darabok is szívmelengetőek. Ha javasolhatom: délutáni séta a West Village-ben és este előadás a Cherry Lane-ben.

New York Theater Workshop - Új és izgalmas előadások játszóhelye. Itt alakította nemrég Daniel Craig Jágót, itt mutatta be David Bowie egyetlen musical-jet, a Lazarust és itt állandó vendég a neves belga rendező Ivo van Hove is.

Theater for the New Audience - Brooklyn vadonatúj, modern színházkomplexuma, ami klasszikus művek (Shakespeare, Moliere stb) bemutatására specializálódott.

Baryshnikov Arts Center - Tánc- és mozgásszínházi előadások vannak nagyrészt repertoáron, de helyet ad könnyű- és komolyzenei koncerteknek is. És ha szerencsés vagy, itt még magával Baryshnikovval is összefuthatsz, mint én épp ma este.

Classic Stage Company - Többnyire klasszikusokat bemutató színház, ahol sokszor megfordulnak ismert színészek is, így Maggie Gyllenhaal, F. Murray Abraham vagy épp Peter Dinklage.

St Ann's Warehouse - A Brookyn híd szomszédságában van a város egyik talán legizgalmasabb színháza. A világ leginnovatívabb előadásainak befogadásán túl otthont ad még koncerteknek és más színházi eseményeknek is.


Off-Off Broadway színházak:

La Mama ETC - A város talán legismertebb független színháza, sőt mondhatjuk, hogy a LaMama világhírű. Megszámlálhatatlan amerikai és nemzetközi előadás, bábjáték, mozgásszínházi előadás és táncjáték befogadója. Ezen kívül kiállítások, fórumok és színházi fesztiválok állandó helye, igazi színházi origo.

59E59 - Három studiószínházzal rendelkező, sokszínű repertoárral dolgozó színházkomplexum. Sok angol vendégelőadás is megfordul itt, hiszen a színház szorosan együttműködik az Edinburgh-i Fringe Fesztivállal.

HERE Arts Center - Leginkább multimédiás, összművészeti előadásokat bemutató színház.

Dixon Place - Igazi bohém, művészek fészke. A Dixon Place helyet ad minden színházművésznek, így itt vannak a város tánc-, cirkusz-, alternatív-, kísérleti előadásai, de vannak itt kabarék és beszélgetések is.

Ars Nova - Fiatal, feltörekvő New York-i színházművészek bemutatását tűzte ki célul és az elmúlt években bizony sok tehetséges fiatalnak indította el karrierjét az Ars Nova. A szezonjuk eklektikus, prózától és kisebb musicalektől a stand up-on át minden megtalálható itt.

New Ohio Theatre - A New Ohio leginkább a nyaranta megrendezésre kerülő, nívós Ice Factory fesztiváljáról híres.

3LD Art - 21.századi, multimédiás előadások és performanszok bölcsője a 3LD Art.

The Chocolate Factory - A Queens-ben található színház a kortárs tánc és a kísérleti előadások szerelmeseinek kedvelt találkozóhelye.

Remélem ezzel segítettem kicsit és sikerül egy (vagy több) jó előadásra bejutni a kedves olvasónak hosszútávú kölcsön felvétele nélkül. Sok sikert!

A bejegyzés trackback címe:

https://adamboncz.blog.hu/api/trackback/id/tr6212290301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása